Ana Sayfa Haber Roman ve Öykü Okumaları 1 Yayımlandı

Roman ve Öykü Okumaları 1 Yayımlandı

7 dk okunur
0
0
103

Roman ve Öykü Okumaları 1 yayımlandı. Korhan Altunyay’ın yeni kitabı… Y’ol Akademi Yayınları… Roman… Öykü… Derin okuma… Roman analizi… Detaylar Kitap Magazin‘de…

Roman ve Öykü Okumaları 1

Roman ve Öykü Okumaları 1 Yayımlandı

Y’ol Akademi Yayınlarından çıkan kitap, Dr. Korhan Altunyay’ın roman ve öyküler üzerine yazdığı denemeleri içeriyor. Yaratıcı yazarlık dersleri de veren yazar, aynı zamanda yazar koçluğu da yapıyor. Eserde Tanzimat’tan bugüne farklı yazarların eserleri üstüne yazılmış birçok yazı var. Samipaşazade Sezai, Cemil Süleyman, Hilmi Yavuz, Orhan Pamuk, Başar Başarır, Müge İplikçi, Feyyaz Kayacan, Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, İhsan Oktay Anar üzerine yazılan yazılar göz dolduruyor.

Basın bülteninden…

Romanlar ve öyküler, farklı kuramlarla okunabilir mi? Bir anlatı metnini okumak ve anlamak, metnin verdiği mesajı kavramak mıdır? Verimli bir okuma için anlatıyla diyalog kurmak gerekir mi? Yapıt müstakil bir varlık mıdır, yoksa başka metinlerle ilişkilendirilerek yorumlanabilir mi? Bu soruların yanıtını arayan Dr. Korhan Altunyay, Roman ve Öykü Okumaları 1’de Türk ve dünya edebiyatında öne çıkmış kimi roman ve öyküleri merkeze alarak metin çözümlemeleri yapıyor. Metinleri tek bir tema ya da kuram üzerinden analiz eden bu yazılarda dikkati çeken nokta, yazarın metinlerle doğrudan diyalog kurmak isteği. Okuma işlemini analitik bir bakış açısıyla gerçekleştiren yazar, metinlere söylediklerini ve söylemek istediklerini anlamak istercesine yaklaşıyor.
Bir romanı ya da öyküyü elimize alıp okuduğumuzu zannettiğimizde, aslında metnin yüzeyinde kaldığımızın farkında değilizdir çoğu zaman. Oysa anlatı metinlerinin, yüzeydekinden çok farklı anlamları ve göndermeleri vardır, bunları fark etmek daha özel bir yaklaşım gerektirebilir. Büyük bir çoğunluğu denemelerden oluşan bu kitaptaki yazılar, bir anlatı metnine nasıl yaklaşılacağını göstermesi açısından oldukça değerli.

Korhan Altunyay kimdir?

16.04.1977 tarihinde Sakarya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimimi Isparta’da tamamladı. 2000 yılında Dumlupınar Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans; 2003 yılında, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı ana bilim dalında “Hilmi Yavuz’un Şiirlerine Dini-Tasavvufi Edebiyat ve Geleneksel Edebiyat Açısından Bir Bakış” başlıklı teziyle yüksek lisans; 2015 yılında Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı ana bilim dalı, Yeni Türk Edebiyatı bilim dalında “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türk Romanında İnsan Psikolojisi” başlıklı teziyle doktora eğitimini tamamladı. Lisans döneminde Aşiyan isimli kültür edebiyat dergisi çıkardı. Sonraki yıllarda, edebiyatın farklı türleri üzerine yazdığı yazılar Türk Edebiyatı, Aşiyan, Gölge, Yağmur ve Ada isimli kültür-edebiyat dergilerinde; Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, Dil ve Edebiyat Araştırmaları ve Çanakkale Araştırmaları isimli hakemli dergilerde yayımlandı. 2012 yılında Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Makale Yarışması’nda birinci oldu. Farklı kitaplardaki bölümleri kaleme aldı ve sempozyumlarda bildiriler sundu. 2003 yılında Klasik Edebiyat Bağlamında Hilmi Yavuz, 2021 yılında Kurmacanın Gizemli Dünyası Yaratıcı Yazarlık isimli kitapları yayımlandı. 2000-2012 arasında Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe öğretmenliği yaptı, 2009-2010 yıllarında Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Meslek Yüksekokulu’nda yarı zamanlı “Öğr. Gör.” 2012-2016 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde (Yeni Türk Edebiyatı bilim dalı) tam zamanlı “Öğr. Gör.” ve “Öğr. Gör. Dr.” olarak çalıştı. Şu sıralarda yaratıcı yazarlık dersleri vermekte, bazı yayınevlerinde editör olarak çalışmaktadır.

 

 

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

2. Rengin Göçmen Kadın Öyküleri Başvuruları Alınıyor

2. Rengin Göçmen Kadın Öyküleri başvuruları alınıyor. Yarışma Türkiye dışında hayatını dev…