Ana Sayfa Haber 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı Olarak İlan Edildi

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı Olarak İlan Edildi

4 dk okunur
0
0
219

Türkçeye yaptığı hizmet herkes tarafından bilinen Yunus Emre’nin anısı yaşatılmaya devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2021 “Yunus Emre ve Türkçe” yılı ilan edildi.

Yunus Emre ve Türkçe

Türkiye Türkçesinin en saf ve yalın halini kullanan Yunus Emre, halk şairelerinin Anadolu’daki atası sayılır. Onun edebi ve kültürel mirasını yaşatmak üzere farklı zamanlarda girişimler yapılıyor ama bu seneki girişim hepsinden daha da önemli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın imzası ile 2021 senesinin Yunus Emre yılı olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımlandı.

2021 senesi, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin ölümünün 700. yıl dönümü olmasından dolayı UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. 30 Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 senesi Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt içinde ve dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verilmiştir. Düzenlenecek etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonuyla yürütüleceği duyurulmuştur.

Türkçemizin medeniyet dili kimliğiyle bir kez daha dünyaya duyurulmasını sağlayacak “Yunus Emre yılı hayırlı olsun.

Yunus Emre’nin şiiri

Türkçe konuşulan her ülkede tanınan ve şiirleri okunan Yunus Emre’nin barış, kardeşlik ve hoşgörü temalarıyla yüklü şiirleri ilahi olarak da okunur. Yunus Emre’nin şiirlerini bilmeyen yoktur.

İlim ilim bilmektir

İlim kendin bilmektir

Sen kendini bilmezsen

Ya nice okumaktır

dörtlüğünü bilmeyen yoktur. Şairimiz hecenin dışında aruzla da yazmıştır. Yunus Emre, yalnızca halk şairleri üzerinde değil modern Türk şairleri üzerinde de etkili olmuştur. Bu da onun çağları aşan bir şair olduğunu, Türk şiirinin can damarlarından biri olduğunu ortaya koymaktadır. 2021 yılının Yunus Emre yılı ilan edilmesi büyük şairimizin anısının ebediyete kadar yaşaması için çok iyi olmuştur.

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

Teoman’ın Romanı Yakında Yayınlanıyor: Sayın Bay Rock Yıldızı

Teoman’ın romanı yakında yayınlanıyor: Sayın Bay Rock Yıldızı… Doğan KitapR…