Ana Sayfa Haber Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu

Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu

10 dk okunur
0
0
154

Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sempozyumu bugün başlıyor. 1-2 Aralık 2021 tarihlerinde yapılacak olan etkinliğe yurtiçinden ve yurtdışından pek çok akademisyen ve kültür adamı katılacak. Detaylar Kitap Magazin‘de…

Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu

Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu

Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi Ankara ve Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT),  2018 yılında Ankara’ya getirilen Ankara Manzarası tablosunun sergileniş süresinin 2022 yılına kadar uzatılmasını kutlamak ve 18. Yüzyıl boyunca Avrupa kültür mirası üzerine araştırmaları ve Osmanlı kültürü üzerine bakış açıları geliştirmek üzere Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu adında bir sempozyum düzenlemeye karar vermişlerdir.

Ankara Manzarası’nı bir sempozyum ile 18. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu üzerinden tekrar takdim etmekten mutluluk duyuyoruz. Sempozyum,  1-2 Aralık 2021 tarihlerinde tablo’dan ilham alarak belirlenen çeşitli tematik bağlamlar (sosyal yaşam, kadınlar, ticaret ve ulaşım) üzerinden yapılacak akademik konuşmalarla tablonun farklı noktalarını aydınlatmanın yanı sıra tablo ile ilgilenenlere sanatsal ve kültürel yansımaları ile ilgili bir platform da  sunmuş olacak ve tabloda resmedilen dönem hakkında bir çerçeve oluşturacaktır.

Sempozyum kapsamında çağdaş sanatçılar Deniz Atlı, Oğuz Öner ve Umut Kambak tarafından tablonun katmanlı kişiliğini, çoklu disiplinleri kullanarak aktarmayı amaçlayan “TAKT” adlı çağdaş sanat performansı da çevrimiçi olarak yayınlanacak ve sempozyum sonrasında 1 ay süre ile Rahmi M. Koç Müzesi Ankara’da ziyaretçilerle buluşacaktır.

*Sempozyum zoom üzerinden çevrimiçi gerçekleşecektir. Kayıt gereklidir. Simultane çeviri olacaktır.

** Program aynı zamanda VEKAM youtube kanalı üzerinden de canlı yayınlanacaktır. 

VEKAM YOUTUBE KANAL BİLGİLERİ: 

1 ARALIK, 2021 // Sempozyum Açılış Programı( saat 15.30)

2 ARALIK, 2021 // Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Sempozyum Programı ( saat 10.00)

ANKARA MANZARASI TABLOSU HAKKINDA

Ankara Manzarası 18. yüzyıl Ankara’sının topografya, mimarlık, gündelik yaşam ve tiftik üretimiyle ilgili tek görsel belgesi olduğu için önemli bir tablodur. Ankara çalışmaları açısından Ankara Manzarası sadece Ankara’nın bilinen en eski yağlıboya tablosu olduğu için değil aynı zamanda, Ankara Keçileri’nin kırkılması, iplik eğrilmesi, dokuma ve kent ekonomisi için belirleyici olan tiftik ticareti gibi tiftik üretiminin çeşitli aşamalarına işaret ettiği için de önemlidir. Tablo aynı zamanda Hollanda ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ticari ilişkilere, tiftik ticareti üzerinden işaret etmektedir. Tablo 18. yüzyıla tarihlenmiştir ve ressamı bilinmemektedir. Büyük bir ihtimalle Ankara’da aktif olan, Hollandalı bir ticaret şirketi tarafından sipariş edilmiş ve sonradan Hollanda’ya nakledilmiştir. Ankara Manzarası uzun yıllar boyunca Amsterdam’ın Dam Meydanı’nda yer alan Levantsche Handel’in merkez binasında bulunmuştur. Tablonun 20. Yüzyıl macerası 1902 yılında Rijksmuseum koleksiyonuna katılmasıyla başlamıştır. Bu dönemde müze envanterine Halep Manzarası olarak kayıt edilmiştir. Altmış sekiz yıl sonra, sanat tarihçisi Semavi Eyice, Remmet Van Luttervelt tarafından kaleme alınan “De Turkse” schilderijen van J.B. Vanmour en zinjschool, De Verzameling van Cornelis Calkoen, ambassadeur bij de Hoge Porte, adlı katalogda tablonun röprodüksiyonunu görmüş ve bazı tutarsızlıklar sezmiştir: “Halep kentinin kozmopolit havası Ankara Manzarası’nda yoktur. Manzarayı Halep’ten farklı kılan ikinci nokta da tablonun sağ alt köşesinde bulunan ve Halep ikliminde hayatta kalamayan Ankara Keçileri’dir”. Buna ek olarak tabloda bulunan mimari yapılar Ankara yapıları ile eşleştiğinde, tablonun gerçekten de bir Ankara manzarası olduğu ortaya konulur.

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 2018 yılında, küratörlüğü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu ve Dr. Gözde Çerçioğlu Yücel tarafından yapılan Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi, Sof (11 Mayıs-16 Eylül 2018) adlı, sergisi Ankara’da, Rahmi M. Koç Müzesi’nde açılmıştır. Rijksmuseum koleksiyonunda bulunan Ankara Manzarası, Ankara’ya Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Hollanda Krallığı Büyükelçiliği, Rahmi M. Koç Müzesi ve Koç Üniversitesi VEKAM’ın çabalarıyla bu etkinliğin yıldız parçası olarak Rijksmuseum’dan ödünç alınmıştır. Sergi, nihai ürün olan sof kumaşına, Ankara Keçisi’nin tarihine ve Ankara’daki tiftik üretimine odaklanmıştır. Ankara Ticaret Odası, Türk Traktör, Ströer Kentvizyon gibi pek çok kurum, kuruluş ve kişinin katkı ve desteğiyle açılan sergi, çok yoğun ilgi görmenin yanı sıra hem akademik hem de sanatsal çalışmalara ön ayak olmuşur. Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi, Sof sergisi 19 Haziran 2018 tarihinde, Hollanda’da bulunan Theater aan Het Spui’de Dutch Culture tarafından düzenlenen ve uluslararası kültürel ortaklıklara odaklanan Working Conference on Culture for Egypt, Morocco, Russia and Turkey konferansında, Türkiye’den örnek ve başarılı proje olarak seçilmiş, tablonun ödünç süresi 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

“Siirt Kısa Film Festivali”nin 7. Kez Düzenlenecek

“Siirt Kısa Film Festivali”nin 7. Kez Düzenlenecek. “Özgür Gazze” …