Ana Sayfa Haber Fırat Çakır Yazdı: Koronalı günlerde psikolojimizi nasıl iyi tutarız?

Fırat Çakır Yazdı: Koronalı günlerde psikolojimizi nasıl iyi tutarız?

12 dk okunur
0
0
589

Sağlıklı yaşam koçu ve yazar Fırat Çakır, Kitap Magazin okurlarına özel korona virüsünün etkisinin devam ettirdiği bugünlerde, insan psikolojisinin nasıl koruma altına alınacağını yazdı: Koronalı günlerde psikolojimizi nasıl iyi tutarız? 

Koronalı günlerde psikolojimizi nasıl iyi tutarız?

Öncelikle bu dünyaya ve devam eden hayata ait olduğumuzu kabul etmeli ne kadar dirensek de bu hayatı yaşadığımızı kabul etmeliyiz. İster mutlu, ister mutsuz. İster zengin ister fakir. İster huzurlu ister huzursuz. İster koronalı ister koronasız hayat devam ediyor ve etmeye devam edecek. Oyunun bir parçası olmayı da seçebiliriz oyunun kendisi olmayı da. Her şey seçimlerimizle başlayacaktır. Bu süreç bittiğinde nasıl bir psikolojiye sahip olacağımızı şimdi vereceğimiz tepkiler ve seçimler belirleyecek. Tüm dünya gibi biz de bu virüsle mücadele ediyoruz ve belli ki uzunca bir süre daha devam edeceğiz. O zaman bugün bir seçim yapın ve pozitif mi yoksa negatif mi olacağınıza karar verin. Eğer hayata ve kendinize pozitif bakmayı seçiyorsanız bundan sonrası çok daha güzel ve eğlenceli olacak. Hayatın size sizin de hayata pozitif bakabilmeniz için altı adımdan oluşan bir sistem önereceğim. Hayatımın en zor dönemlerinde kullandığım bu sistemi bu zorlu süreçte sizlerin de uygulayarak hayatınızın daha güzel olmasına yardımcı olmak istiyorum.

  1. Madde: Kendine pozitif bakmayan hayata pozitif bakamaz.

Önce kendinizi sevmeyi ve pozitif bakmayı öğrenin. Adınızı sevmiyor olabilirsiniz ya da doğduğunuz şehri, dilinizi, maddi imkânlarınızı, boyunuz, kilonuz, kaşınız ya da gözünüzü her nerenizi ya da özelliğinizi sevmiyorsanız önce onları sevin. Onları sevmeden kendinize asla pozitif bakamazsınız. Kendine pozitif bakamayan çevresine, işine ve hayata pozitif bakamaz. Yaşanan sürecin içinde kaybolan birinin hayatı sevmesini bekleyemezsiniz.

  1. Madde: Kötü gibi gözüken olayların altındaki güzellikleri görebilmek

Yaşamakta olduğunuz her olay size bir hediye sunar. Ne kadar olumsuz bir durum yaşarsanız yaşayın bilin ki bu durum size mutlaka güzel bir hediye verecektir. Bugüne kadar yaşadığınız ilk etapta kötü gibi gözüken onlarca olayın sizin için hayırlı sonlandığına şahit olmuşsunuzdur. Şu an yaşanan salgın, iş kayıpları, maddi ve manevi sorunlar da bitecek ve yeni bir dönem başlayacak. Bu noktada yapılması gereken şey işler biraz kötülemeye başladığında hemen kötü senaryolar yazmayı bırakıp güzel şeylere odaklanmayı başarmaktır.

  1. Madde: Hayata farklı pencereden bakmayı bilmek

Bugüne kadar hayata hep aynı pencereden baktınız. Aynı şekilde algıladınız ve aynı davranışları sergilediniz. Ancak sizin bakmadığınız bazı yönler ve görmedikleriniz var. Bunları görebilmek için aynı noktaya aynı yerden bakmayı bırakmalısınız. Eğer farklı şeyler görmek istiyorsanız odağınızı değiştirmek durumundasınız. Nereye baktığınız, nasıl baktığınız ne göreceğinizi ve nasıl göreceğinizi belirler. Hayata ve olaylara farklı pencereden bakın. Siz değil de Ahmet ya da Ayşe gibi bakın.

  1. Madde: Zihin tarlanda pozitifleri büyüt

Herkes zihninde, düşüncesinde, aklında ya da kalbinde olanı büyütür. Zihninde negatif olan negatifi, pozitif olan ise pozitifi büyütür. Şuna tüm kalbinizle emin olabilirsiniz; zihninizde ne varsa o büyüyecek ve mutlaka aklınıza gelen başınıza gelecektir. Madem aklınıza gelen başınıza gelecek o zaman aklınıza güzel şeyleri getirin. Ne yaparsanız yapın pozitifte kalın ki pozitif büyüsün.

  1. Madde: Belirsizlik mucizesi

DEEPAK CHOPRA Başarının 7 spiritüel yasası isimli kitabında “Belirsizlik” yasasından bahseder. Bu yasa der ki; hayatınızda belirsizlikler varsa bilin ki binlerce olasılık oluşmuştur. Bir şeyin netleşmiş olması olabilecek binlerce olasılığı ortadan kaldırır. Belirsizlik birçok mucizeyi içinde barındırır. Olmasını istediğiniz şeyleri gerçek kılabilmek adına belirsizlik yasasını iyi kullanın ve yapmanız gereken ne varsa yapın. Ortaya çıkacak olan sonuç sizin istemediğiniz bir şey olsa dahi onun sizin için ne gibi hediyeler getirdiğini merak edin.

  1. Madde: Hayaller ve hedefler belirlemek

Bu maddenin en önemli ve hassas madde olduğunu söyleyebilirim. Her şeyin başı hayalleriniz ve hedefleriniz olacaktır. Hayalleri ve hedefleri elinden alınmış biri hayata pozitif bakamaz. Ölünceye Kadar Ölümsüzsün isimli kitabımda “Bir insan umutlarını ve hayallerini kaybettiği gün ölmüştür. Umutlarınızı ve hayallerinizi kimsenin çalmasına izin vermeyin. Hayat bazen ummadığınız bazen bitti dediğiniz yerde başlar. Her yıkılış yeniden doğrulmak için bir fırsattır aslında. Kimi düştüğünde yerde kalmayı, kimi kalkıp yürümeyi seçer. Sen kalk ve koşmayı seç.” demiştim. Sizi ayağa kaldıracak olan hayaller, hedefler ve amaçlar belirleyin bunları gerçek kılacak eylemler içinde olun. Herkese mutlu bir hayat diliyorum.

Fırat Çakır kimdir?

1971 yılında dünyaya gelen Fırat Çakır, 1983 yılında başladığı futbol hayatına atletizm ve masa tenisi ile devam etmiştir. Bu dönem içerisinde katıldığı turnuvalarda şampiyon olmuştur.

Fırat Çakır, aynı zamanda Kung-Fu, Kick Boks ve Tayland Boksu üzerinde uzmanlaşıp bu dallarda da eğitmenliğe başlamıştır.

Türkiye’nin en büyük spor merkezlerinden biri olan “Hit Form Life Club”ı Göztepe’de kurmuştur. yıllarca bu merkezi işletmiş ardından İstanbul Çekmeköy’de “Club 2006 Fitness Center”ı açarak o bölgede de hizmet vermiştir.

Fırat Çakır, 2009 yılında sektör değiştirip çok sevdiği kişisel gelişim alanında faaliyet göstermeye başlamıştır. Nişantaşı’nda bulunan merkezinde 2011 yılından bu yana Life Coaching NLP ve Health Life Coaching eğitimleri vermektedir.

Fırat Çakır’ın 100’ün üzerinde üniversite ve lisede başarı, motivasyon ve zorluklarla mücadele ile ilgili etkileyici seminerlerine binlerce kişiyi katmıştır.

Fırat Çakır Kitapları

 

Kitapları detaylı incelemek ve satın almak için tıklayınız!

 

 

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

Pera Müzesi Yazar-Editör Sohbetleri Ayfer Tunç ile Mustafa Çevikdoğan

Yazar-Editör Sohbetleri Ayfer Tunç ile Mustafa Çevikdoğan… Pera Müzesi… Atlas …