Ana Sayfa Haber Bandırma Vapuru Sanal Müze Oldu

Bandırma Vapuru Sanal Müze Oldu

5 dk okunur
0
0
30

Bandırma Vapuru sanal müze oldu. Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ulaştırıp Kurtuluş Savaşı’nın başlatılmasında önemli bir görevler üstlenen Bandırma Vapuru sanal müze oldu. Haberin ayrıntıları Kitap Magazin‘de…

Bandırma Vapuru Sanal Müze Oldu

Sabancı Vakfı’nın yaptığı açıklamaya göre, Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen Bandırma Vapuru Sanal Müzesi, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 102. senesinde Sabancı Vakfı’yla Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitelerinde ziyarete açıldı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı “19 Mayıs, bir ulusun kurtuluş mücadelesinin başlangıcı. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının başlattığı bu mücadelenin en önemli sembollerinden biri ise hiç kuşkusuz Bandırma Vapuru. Biz de Sabancı Vakfı olarak 2005 yılında müze haline getirilen bu tarihi simgeyi başta gençler olmak üzere herkesin evine getirme hayali ile yola çıktık. Bandırma Vapuru Sanal Müzesi’ni Samsun’a çıkışın 102. yılında Türkiye’ye armağan etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Güler Sabancı, pandemiden dolayı bu özel günü özlenen kalabalıklar ile kutlayamadıklarını belirtti:

“Ancak bu durum bu özel günü coşku, minnet ve birliktelik duygularıyla kutlamamıza engel değil. Bu özel günde gençlerin milli mücadelede çok önemli bir yeri olan Bandırma Vapuru’nu evlerinden gezebilmeleri ve bu bayramın coşkusunu yaşayabilmelerini sağlamak adına bu sanal müzeyi hazırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Atatürk’ün büyük bir güvenle Cumhuriyet’i emanet ettiği gençliğe bizim de inancımız sonsuz. Onların gücü, zekası, çalışma azmi ve yaratıcılığı bizi ülkemizin geleceği için her zaman umutlandırıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı en içten dileklerimle kutluyor, bu vesile ile Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyorum.”

Müze hakkında

Bandırma Vapuru Müzesi, Gemi Müze alanıyla Açık Hava Müzesi olarak 2 alandan oluşuyor. Sanal müzede, Atatürk’ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belge bulunuyor. Lozan Barış Antlaşması’nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı ise müzenin en önemli tarihi belgelerinden birini oluşturuyor.

Görev talimatnamesi, İngiliz Vizesi, Karargah Heyetini içeren belgeler üzerinden tarihsel bir yolculuğun gerçekleştirildiği müzede ayrıca Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a vardığını bildiren telgrafı ve Havza, Amasya, Erzurum yolculuklarına dair önemli vesikalar sergileniyor.

Sergi salonunda aynı zamanda Atatürk’e ait orijinal Belçika yapımı Nagant marka beylik tabancası, Dolmabahçe Sarayı’nda ve Savarona Yatı’nda giymiş olduğu kıyafetlerin replikaları da yer alıyor.

Ayrıntılar için Anadolu Ajansı‘nı ziyaret edebilirsiniz.

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

43. İstanbul Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

43. İstanbul Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. İKSV… Ödül töreni A…