Ana Sayfa Haber Geleceği Elinden Alınan Adam Oğuz Atay

Geleceği Elinden Alınan Adam Oğuz Atay

6 dk okunur
0
0
29

Geleceği Elinden Alınan Adam Oğuz Atay… Sefa Kaplan’ın yeni kitabı çıktı. Bir biyografi olan bu kitap, Oğuz Atay’ın yaşamını bütünsel bir bakış açısıyla veriyor. Kitap Magazin‘de bugün Oğuz Atay biyografisi var.

Geleceği Elinden Alınan Adam Oğuz Atay

Tanıtım bülteninden…

“Beni hemen anlamalısın, çünkü ben kitap değilim, çünkü ben öldükten sonra kimse beni okuyamaz, yaşarken anlaşılmaya mecburum.”
Daha önce Oğuz Atay Sözlüğü adlı kitabını yayınladığımız Sefa Kaplan’ın bu kez yazılmış en kapsamlı Oğuz Atay biyografisini, Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay’ı okur karşısına çıkarıyoruz.
Oğuz Atay’ın çocukluğundan ilk gençlik yıllarına, üniversite döneminden edebiyatla geçen senelerine, Tutunamayanlar’ı, Tehlikeli Oyunlar’ı nasıl yazdığından, Kemal Tahir, Halit Refiğ, Vüs’at O. Bener gibi sanatçılarla nasıl tanıştığına ve Yılmaz Güney’in Oğuz Atay’ın kafasına neden silah dayadığına dair daha önce bilmediğiniz pek çok ayrıntıyı bulacaksınız bu biyografide.
Bu kitap Atay’ın yaşamına ve edebiyatına dair yazılmış en kapsamlı biyografi olmasının yanında, yazarın geleceğini elinden alanlara karşı da büyük bir isyan adeta. Onu yaşarken anlamayan Doğan Hızlan’a, Selim İleri’ye, Hilmi Yavuz’a, Abdullah Uçman’a, Ahmet Oktay’a, Oğuz Akkan’a ve Tutunamayanlar’ı “insansız bir roman” olarak niteleyen Mehmet Seyda’ya derinden bir sitem.
Ona, “Canım insanlar! Sonunda, bana, bunu da yaptınız,” dedirten ne varsa hepsi bu başucu kitabında!

Sefa Kaplan Kimdir?

Sefa Kaplan, 1956 yılında Çorum’da doğdu, nüfus kaydını İstanbul’a getirerek hayli geç sayılabilecek bir yaşta İstanbullu oldu. İlk ve orta öğrenimini Samsun, Urfa, Konya ve Ankara’da tamamladı. Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdikten sonra, aynı yıl, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hocalık yaptığı kürsüde asistan olabilmek amacıyla İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girdi. Arkasından hem Edebiyat Fakültesi’ni hem öğretmenliği bırakarak gazeteciliğe başladı. Aktüel dergisinde yazdığı bir yazı dolayısıyla mahkûm olduğu için 1995-2000 yılları arasında Londra’da yaşadı. Şiirler ve hikâyeler yazdı, araştırmalar yaptı. Türk edebiyatında ilk kez denenen bir tarzın ürünü olan Tanpınar biyografisi Geç Kalan Adam, 2013’te Doğan Kitap’tan çıktı. Boğaz kıyılarında gezinerek “yeryüzü sürgünü”nün bitmesini bekliyor. Eserlerinden bazıları: Sürgün Sevdaları, İnsan Bir Yalnızlıktır, Seferberlik Şiirleri, Mecusi Şiirleri, Londra Şiirleri, İntihar Şiirleri (şiir); Öyküler Seni Söyler (hikâye); Batılı Gezginlerin Gözüyle İstanbul, Türk Yazarlarının Gözüyle Dünya Kentleri, 1915’te Ne Oldu? (araştırma); Olaylar ve İnsanlarla Dolu Bir Ömür: Hasan Pulur Kitabı, Bir Bilim Adamının Hikâyesi: Celâl Şengör Kitabı (nehir söyleşi); Geç Kalan Adam: Ahmet Hamdi Tanpınar (biyografi, Doğan Kitap, 2013); Sevda Sürgünleri (anlatı, DK, 2014)

 

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

İstanbul Modern’de Madre-Donnaregina Söyleşisi

İstanbul Modern’de Madre-Donnaregina söyleşisi… Müzeler Konuşuyor… İtaly…