Ana Sayfa Haber Metin Altıok Şiir Ödülü Ses Tiyatrosu’nda Yapıldı

Metin Altıok Şiir Ödülü Ses Tiyatrosu’nda Yapıldı

7 dk okunur
0
0
0

Metin Altıok Şiir Ödülü Ses Tiyatrosu’nda yapıldı. Beyoğlu Belediyesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen yarışmanın 18’incisi yapıldı. Detaylar Kitap Magazin‘de….

Metin Altıok Şiir Ödülü Ses Tiyatrosu’nda yapıldı

18’incisi gerçekleşen Metin Altıok Şiir Ödülü töreni, Beyoğlu Belediyesi’nin iş birliği ile Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda yapıldı.Metin Altıok Şiir Ödülü Tören, Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok’un konuşması ile başladı. Ardından Kırmızı Kedi Yayınevi kurucusu Haluk Hepkon ile Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Elif Yıldırım’ın konuşmalarını yaptı. Altıok şunları söyledi:

“Metin Altıok’u bizden nasıl hunharca, vahşice alındığını hatırlayarak, o kör karanlığa lanet ederek ve onun kara kaderine ağıt yakarak değil; nasıl yaşadığına, neye inandığına ve nasıl ne yazdığına bakarak anıyoruz. O bir şiirin içine hem insanı hem zulmü hem de iyiliği ve sabrı sığdırabilen bir şairdi. Turgut Uyar, ‘Bu Temmuz nasıl olsa birkaç yıl sürer’ diyordu. Ben otuz iki yıldır bitmeyen Temmuz’u yaşıyorum. Temmuz benim ömrüm oldu. Ama ne acıya ne başkalarına kader biçilecek kara Temmuz’lara yenilmeyeceğiz. Bugün de başka biçimlerde süren o karanlığın içinden geçiyoruz. Kelimeler sansüre, çocuklar ayrımcılığa, sanatçılar yalnızlığa, toplumlar yalnızca birileri için makbul olan savaşa zorlanıyorlar. Eğitim, sanat ve düşünce hepsi bir vesayetin gölgesinde tutulmak isteniyor ama biz biliyoruz ki şiir hep en zorlu zamanlarda konuşur. Ve bugün bu ödülün sahibi olan Orhan Alkaya ‘Pâre’ adlı kitabıyla parçalanmışlığın içinden yeniden bir bütünlük duygusunu çağırıyor bize…”

Kırmızı Kedi Yayınevi kurucusu Haluk Hepkon, yıllardır Metin Altıok Şiir Ödülü’ne ev sahipliği yapmanın ve Metin Altıok’un eserlerini yayımlamanın önemini vurguladı. Hepkon konuşmasında,

“Bugün Sivas Katliamı’nda kaybettiğimiz Metin Altıok için düzenlenen ödül törenin bir araya geldik. Normal hayatta şiirin ve katliamın bir araya gelmemesi lazım ama ülkemizde uzun bir süredir ne yazık ki geliyor. Biz de bu yüzden Metin Altınok’u anarken şiirden, edebiyattan değil katliamlardan bahsediyoruz. Sivas Katliamı, ülkemizdeki karanlık gidişat, son günlerde şahit olduğumuz hukuksuzluklar açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Sivas ve ardından Başbağlar katliamlarıyla başlayan sürecin sonunda büyük bir aydınlanma devrimi yaparak cumhuriyeti kuran Türkiye, Sivas Katliamı sanıklarının savunucuları ve Hizbullah gibi karanlık bir örgütle ilişkisini gizlemeye gerek duymayan kurumlarca yönetiliyor. Ne yazık ki bugünden baktığımızda Sivas’ta katledilenlerin sadece aydınlarımız olmadığını, cumhuriyet devriminizin de büyük bir yara aldığını görüyoruz. Ama burada şunun da altını çizmek gerekiyor. Cumhuriyeti kuran, ardı ardına birçok aydın kuşağı yetiştiren Türk milleti bu karanlıktan da çıkmayı bilecektir. Kısacası bu ahval ve şerait içinde bile cumhuriyete, aydınlanmaya, laikliğe, aydınlarımıza velhasıl Türk milletine olan inancımızı yitirmiyor, ‘yarın için umut saklamaya devam ediyoruz’.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl ödülün sahibi olan Orhan Alkaya, Haydar Ergülen’in konuşmasının ardından ödülünü teslim aldı. Alkaya ödülü almaktan ne kadar mutlu ve gururlu olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Öncelikle Pâre’yi değerlendiren seçici kurula teşekkür ediyorum. Benim gibi ödüllere aday olmayan birini, üstelik Metin’in adını taşıyan bir ödülle gerçekten onurlandırmış olması çok hoşuma gitti. O büyük şairin dar bir alanda bu kadar derin şiirler üretmesine her zaman hayranlık duymuştum.”

 

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

YUNT’un “İmgenin Onuru” Podcast Yayını Başlıyor

YUNT’un “İmgenin Onuru” podcast yayını başlıyor… Zeynep Sayın… “İmgeler …