Ana Sayfa Haber “Ve Perde” Haldun Taner Belgeseli Yayımlandı

“Ve Perde” Haldun Taner Belgeseli Yayımlandı

5 dk okunur
0
0
61

“Ve Perde” Haldun Taner belgeseli yayımlandı… İKSV… İstanbul Kültür Sanat Vakfı… Detaylar Kitap Magazin’de…

Ve Perde

“Ve Perde” Haldun Taner belgeseli yayımlandı

İKSV, yapımcılığını İstanbul Tiyatro Festivali’nin üstlendiği 2015 tarihli Haldun Taner belgeseli Ve Perde!’yi dijital platformlar üzerinden ücretsiz olarak erişime açtı. Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Haldun Taner’in yaşamını anlatan belgeseli, İKSV’nin YouTube kanalı üzerinden izlemek için tıklayın.

İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk belgesel yapımı olan Ve Perde!’de, Haldun Taner’in yaşamından kesitler; kitaplarından, gazete yazılarından ve oyunlarından bölümler yer alıyor. Sanatçının Dün Bugün, Keşanlı Ali, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım gibi yapıtlarından seçilen bölümler, tiyatro sanatçılarının performanslarıyla belgeselde yeniden hayat buluyor. Belgesel, Haldun Taner’i tanımak, Türkiye tiyatrosuna damgasını vurmuş bu ismi anlamak için önemli bir fırsat sunuyor.

Yönetmenliğini Selçuk Metin’in yaptığı, senaryosunu Gülşah Özdemir Koryürek’in yazdığı belgeselin müzikleri ise Borusan Quartet’e ait. Proje danışmanlığını Demet Taner ve Dikmen Gürün’ün yaptığı belgeselde anlatıcı rolünü Halit Ergenç ve Tilbe Saran üstleniyor. Belgesele katkıda bulunan diğer sanatçılar ise; Metin Akpınar, Zeliha Berksoy, Ferhan Şensoy, Levent Üzümcü, Engin Alkan, Yiğit Özşener, Erkan Can, Erdem Akakçe, Can Yılmaz, Mehmet Erbil, Alayça Öztürk, Esin Aslan, Harun Başlan, Vahit Sarıtaş, Deniz Telek, Ayça Yiğit ve Yalçın Zobu.

Ve Perde! belgeseli, Kasım 2015’te Pera Müzesi’nde gerçekleştirilen “100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu”nda ve Nisan 2016’da 35. İstanbul Film Festivali’nde gösterilmişti.

Haldun Taner hakkında
Edebiyatımızın üretken isimlerinden biri olan Haldun Taner’in, deneme, köşe yazısı, öykü, fıkra, senaryo gibi pek çok türde yapıtı bulunuyor. Özellikle Türkiye tiyatrosuna önemli katkıları olan Taner, epik tiyatro ve kabare gibi yeni tür ve biçimlerin Türkiye’de gelişmesine öncülük etmiş, oyunlarında, karagöz ve ortaoyunu gibi geleneksel gösteri sanatlarından nasıl yararlanılacağına dair bir model sunmuş ve politik tiyatro alanında özgün bir dil oluşturmuştur.

Türkiye tiyatrosunu evrensel boyutlara ulaştırmış bir usta olan Haldun Taner, tiyatronun bir bilim dalı olduğunu ve üniversitelerde tiyatro bilimi eğitiminin verilmesi gerektiğini ilk kez dile getiren isimlerden biridir. 1950’lerde İstanbul Üniversitesi’nde Tiyatro bilim dalının kurulması için çabalamış, yoğun uğraşlarına rağmen sonuç alamamıştır. Bu arzusu ancak 1992 yılında kurulan Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü ile 2010 yılında yine İstanbul Üniversitesi’nde kurulan Haldun Taner Tiyatro Uygulama ve Araştırma Merkezi ile gerçekleşmiştir.

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

Alfa: Yeni Bir Yol Haritası

Alfa: Yeni Bir Yol Haritası… Emma Seppälä… Yediveren Yayınları… The Happ…