Ana Sayfa Haber 69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın Sahibi Ayşegül Devecioğlu

69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın Sahibi Ayşegül Devecioğlu

15 dk okunur
0
0
74

69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın sahibi Ayşegül Devecioğlu… Darüşşafaka Cemiyeti… Detaylar Kitap Magazin‘de…

69. Sait Faik Hikâye Armağanı

69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın Sahibi Ayşegül Devecioğlu

Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl yazarın vefat yıl dönümünde bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 69.sunun sahibi “Anatomi Dersi” adlı öykü kitabıyla Ayşegül Devecioğlu oldu. Devecioğlu, 31 Mayıs’ta Türkiye İş Bankası’nın Levent’teki merkezinde düzenlenen törenle ödülünü Jüri Başkanı Doğan Hızlan’ın elinden aldı.

Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nın 69.sunun ödül töreni, 31 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın ev sahipliğinde yapılan törene, Jüri Başkanı Doğan Hızlan, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Güzide Meltem Kökden, Genel Müdür Yardımcısı Suat E. Sözen, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ertuğrul Senem, İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Müge Ören ve Vedat Bayrak, Darüşşafaka Cemiyeti Baş Hukuk Müşaviri Av. Dr. İnci Ercan, jüri üyelerinden Beşir Özmen (Darüşşafaka Cemiyeti Temsilcisi), Metin Celal ile çok sayıda konuk katıldı.

Doğan Hızlan’ın başkanlığını üstlendiği, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen, Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan’dan oluşan Seçici Kurul, 69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın verilme gerekçesini şöyle açıklamıştı: “Dünyaya, insan ilişkilerine, toplumsal uzlaşımlara bakmanın farklı yollarını gösterdiği, duyguların kolayca gösterişe varabilecek patlamalarından uzak durarak, soğukkanlı, ince ayarlı cümlelerle yazdığı öyküleriyle Ayşegül Devecioğlu’nun Anatomi Dersi (Metis Yayınları) adlı kitabına oy birliğiyle vermeyi kararlaştırdı.”

“Darüşşafaka ile yol arkadaşlığımız çok uzun yıllara dayanır.”

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, ödül töreninde yaptığı konuşmada, edebiyat camiasından isimlerle bir arada olmaktan duyduğu heyecanı paylaşarak şunları söyledi: “Geçmişi çok uzun yıllara dayanan yol arkadaşlığıyla Darüşşafaka Cemiyeti ile bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. İş Bankası’nın Darüşşafaka ile yol arkadaşlığı 1939 depreminde yaşanan Erzincan depremi ile başladı. Depremin ardından 83 çocuğumuz Darüşşafaka’ya kabul ediliyor ve İş Bankası, eğitim giderlerini karşılıyor. Bugün de bu iş birliği ‘81 İlden 81 Öğrenci’ projesiyle devam ediyor. Son depremin ardından bu iş birliğini artırarak devam ettiriyoruz. Bu zorlu koşullar içinde de olsa bugün edebiyatımız için çok özel bir yeri olan Sait Faik Abasıyanık anısına verilen hikâye ödülü için bir aradayız. Sait Faik Hikâye Armağanı, değerli edebiyatçılarımıza, sanatçılarımıza minnettarlığımızı sunmak adına sürdürdüğümüz çok güzel bir gelenek.”

Adnan Bali, İş Bankası’nın kuruluş felsefesine de değinirken eğitimin, kültürün, sanatın, bilimin önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “1956 yılında Hasan Âli Yücel tarafından kurulan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın bizim için çok özel bir yeri var. Bugüne kadar hemen her alanda 5 bin 500 eser yayımladı. 2022 yılında yaklaşık 20 milyon kitabı çocuklar dahil okurla buluşturuldu. Adetler değildir aslında önemli olan. Her yazar, her kitap hayatlarımıza dokunur. Saik Faik de böyle çok özel bir yer tutar edebiyat hayatımızda. Bir röportajında ‘Hikâyeci olmasaydınız, ne olmak isterdiniz’ sorusuna ‘Kahveci olmak isterdim’ yanıtını vermiş, ‘Şöyle deniz kenarında bir kahvem olsa, oraya kim bilir ne çeşitli insanlar gelip gidecek, ben de onları tanıyacak, seveceğim’ diyerek yanıtlamış. Öyküleri de tam böyle zaten sıcacık, o insanların hayatlarını hissediyoruz okudukça… Bu yıl Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülen Sayın Ayşegül Devecioğlu, geleceğe huzmesini çoktan bırakmış bir yazarımız. İnşallah yolu daima açık olur, bizleri eserlerinden mahrum bırakmaz.”

Darüşşafaka için Sait Faik ne kadar önemliyse Sait Faik için de Darüşşafaka o kadar önemli idi.”

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, ödül töreninde yaptığı konuşmada, töreni organize eden İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Sayın Ertuğrul Senem’e ve Doğan Hızlan başkanlığındaki jüri üyelerine teşekkür ederek şunları söyledi: Darüşşafaka için Sait Faik ne kadar önemliyse Sait Faik için de Darüşşafaka o kadar önemli idi. Öyle ki ‘Bir görseydin o çocukları,’ demişti belki annesi Makbule Hanım’a, şair Fazıl Hüsnü Dağlarca ile birlikte Darüşşafaka’da katıldığı edebiyat matinesinden eve dönünce. ‘Hepsi birer ateş parçası. Gözlerinde umut, yüzlerinde onlara tanınan fırsatın mahcup tebessümü. Bu çocuklara destek olmak gerek. Onlara ve onlar gibi yüzlercesine. Ne dersin?’ Böyle demişti belki, bir balıkçıya tanınmayan fırsat eşitliğine şahit olduktan sonra, delirmemek için alelacele oturup Ada’nın bir köşesine, tütüncüden aldığı kâğıda ünlü ‘Haritada Bir Nokta’ öyküsünü yazan Sait Faik. Fırsat eşitliğinin önemini bilen; insanı, insanını çok seven Sait Faik. Bugün, okuyanların kalbindeki en mahrem yerlere dokunan öykülerinin anısına verilen ödül töreninde, onun dokunduğu çocukların hamisi olarak karşınızda bulunmanın gururunu yaşıyor, bizlere bıraktığı manevi emaneti layıkıyla korumaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum.”

Her yazarın mekânı vardır. Sait Faik İstanbul’u, Beyoğlu’nu, Adaları yazdı.”

Oğuz Güleç’in ardından konuşan Doğan Hızlan, tanıdığı Sait Faik’i şu sözlerle anlattı: “Sait Faik’i edebiyat matinelerinden tanırım. Çok konuşmazdı. Uzun laf etmezdi ve biraz konuşur, inerdi kürsüden. Her yazarın mekânı vardır. Sait Faik İstanbul’u, Beyoğlu’nu, Adaları yazdı. Buraları yazarken insan unsurunu hiç unutmadı. Bu ödülün tarihine baktığınızda Türk edebiyatında önemli bir yeri var, önemli kişilere ödüller vermiştir. Sayın Devecioğlu’na bize böyle bir eser kazandırdığı için özellikle teşekkür ediyorum.”

Ödülünü Doğan Hızlan’ın elinden alan Ayşegül Devecioğlu ise ödül için teşekkür ederek şunları dile getirdi: “Biz erik ağaçlarıyla konuşmasını bilen, bir odadan içeriye dallarıyla bir ağacın, bulutun girebileceğine inanan, bundan hiç kuşku duymayan bir kuşaktık. Edebiyatın susmayacağı, kimsenin ayrımcılığa uğramayacağı, kadınların şiddete uğrayıp öldürülmediği, doğanın yıkıma uğramadığı bir ülke hayalimiz hiç bitmedi. Edebiyat bizim bu mücadelede her zaman yoldaşımızdır.” dedi.

Ayşegül Devecioğlu kimdir?

1956 doğumlu. İstanbul’da yaşıyor. 1977 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden öğrenimini tamamlayamadan ayrıldı. 1986’dan sonra gazete, dergi ve televizyonlarda çalıştı. Çeşitli dergilerde makaleleri, denemeleri yayımlandı. Ağlayan Dağ Susan Nehir romanıyla 2008 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı

 

Daha İlgili Makaleler Yükle
Daha Yükle Haber Servisi
Daha Fazla Yükle Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

“Siirt Kısa Film Festivali”nin 7. Kez Düzenlenecek

“Siirt Kısa Film Festivali”nin 7. Kez Düzenlenecek. “Özgür Gazze” …