
Arter ziyaretçilerini bekliyor. 26 Nisan… “Arter’de Uzun Cumartesi”… 30 Nisan’da Gedik Filarmoni Orkestrası… Detaylar Kitap Magazin‘de…
Arter ziyaretçilerini bekliyor
Arter, devam eden ve yeni açılan sergilerinin yanında yorumlama ve öğrenme etkinlikleri ile ziyaretçileri ağırlıyor. Çocuk atölyesi ve kütüphane söyleşilerini düzenlemeyi devam ettiren Arter, 26 Nisan’da “Arter’de Uzun Cumartesi” etrafında gece yarısına kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan Arter, 30 Nisan’da ise Gedik Filarmoni Orketstrası’nın konserine ev sahipliği yapacak.
SERGİLER
Arter’in sergi programı, farklı disiplinlerden sanatçıların üretimlerine odaklanan beş kişisel sergiye yer veriyor. Yasemin Özcan’ın seramik, fotoğraf, metin, video, ses ve performans gibi çeşitli mecralarda ürettiği eserlerini kapsayan kişisel sergisi Islak Zemin; Koray Ariş’in heykellerini üretim sürecine dair unsurlarla araya getirerek sanatçının pratiğine kapsamlı bir bakış sunan kişisel sergisi İçinde Yaşadığımız Deri; Angelica Mesiti’nin beden perküsyonunu temel alan performans videosu ile sekiz parçalık bir fotoğraf serisinden oluşan kişisel sergisi Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi ve heykeli alışılmış tanımlardan uzak bir biçimde deneyime açan Franz Erhard Walther’in Türkiye’deki ilk kapsamlı kişisel sergisi Heykel Olma Teşebbüsü, Arter’de devam ediyor. Kader Attia’nın 24 Nisan’da açılan Asesinos! Asesinos! başlıklı kişisel sergisi ise sanatçının Arter Koleksiyonu’nda yer alan aynı adlı büyük ölçekli yerleştirmesini mekâna özgü bir kurgu içinde ziyaretçilerle buluşturuyor.
“TANIDIK BİR YÜZ” ÇOCUK ATÖLYESİ
“Tanıdık Bir Yüz” başlıklı çocuk atölyesi, 26 Nisan Cumartesi günü 11:00’de Atölye alanında Ceren Yılmazoğlu yürütücülüğünde gerçekleşecek. 2–3 yaş grubundaki çocuklara yönelik atölye, katılımcıları Koray Ariş’in İçinde Yaşadığımız Deri başlıklı sergisini müzik, ritim, ses ve hareket aracılığıyla keşfetmeye davet ediyor. Sergi turunun ardından yaratıcı müzikal çalışmalarla devam edecek atölyenin üretim aşamasında çocuklar, Ariş’in eserlerinde kullandığı malzemeleri müzikal hikâye ve ses oyunları eşliğinde deneyimleyebilecekleri bir ses yolculuğuna çıkacaklar.
SHOW OF HANDS MÜZİK FESTİVALİ
Show of Hands Müzik Festivali’nin yeni edisyonu, İstanbul’da üçüncü kez Arter’in ev sahipliğinde gerçekleşiyor. 23 Nisan’da başlayan festival 26 Nisan’a kadar sürecek. A.K. Müzik ve Hermes Records işbirliğiyle düzenlenen ve doğaçlama müziğe odaklanan festival, her yıl olduğu gibi sanatçılar ve izleyiciler arasında benzersiz bir etkileşim yaratmayı amaçlıyor. Bu yıl festivalin odak noktasında, caz ve çağdaş müzik sahnesinin önde gelen on bir sanatçısı solo ve duo performanslarıyla yer alacak.
KÜTÜPHANE SÖYLEŞİLERİ: MEHMET SAİD AYDIN
Arter’in, edebiyat ve sanat ilişkisine yeni bakışları mümkün kılmak amacıyla düzenlenen Kütüphane Söyleşileri serisinde, kitapların ortaya çıkış süreçleri odağa alınarak çeşitli okuma biçimleri yorumlanıyor. Serinin, 26 Nisan Cumartesi günü saat 17:00’de Arter Kütüphanesi’nde ücretsiz olarak gerçekleşecek beşinci etkinliği, edebiyatının farklı sanat disiplinleriyle bağlantılarına odaklanan bir konuşma için şair Mehmet Said Aydın’ı ağırlayacak. Şiirlerinin yanı sıra denemeleri, radyo programları ve senaryo çalışmalarıyla da tanınan Aydın, 2011 tarihli Kusurlu Bahçe’den son kitabı Altını Ben Çizdim’e (2025) kültürün farklı mecralarını ve toplumsal karşılıklarını birlikte düşünmeye davet ediyor.
PARİBU ile “ARTER’DE UZUN CUMARTESİ”
Arter, 2025’in ilk “Uzun Cumartesi” uygulaması çerçevesinde 26 Nisan Cumartesi günü kapılarını gece yarısına kadar açık tutacak. Paribu’nun değerli desteğiyle gerçekleşen “Uzun Cumartesi”de güncel sergilerin yanı sıra Kütüphane ve Kitabevi de 11:00-24:00 saatleri arasında ziyaretçilerin erişimine açık olacak. Paribu ile “Arter’de Uzun Cumartesi” kapsamında ziyaretçiler, Show of Hands Müzik Festivali konserlerine, Mehmet Said Aydın’ın söyleşisine, atölye ve yorumlama etkinliklerine katılabilecek; rehberli turlara dahil olma fırsatı yakalayacaklar. Taksim’den ve Tepebaşı’ndan Arter’e ücretsiz ulaşım imkânı sağlayan servis araçları, Paribu ile “Arter’de Uzun Cumartesi” boyunca ziyaretçilere hizmet vermeye devam edecek.
GEDİK FİLARMONİ ORKESTRASI KONSERİ
Arter’in ev sahipliği yaptığı Gedik Filarmoni Orkestrası konseri, 30 Nisan 2025 Çarşamba akşamı saat 20:00’de performans salonu Karbon’da gerçekleşecek. Program, Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestası’nın kurucu şefi ve İngiltere’nin en köklü ikinci korosu Ipswich Koro Topluluğu’nun fahri başkanı Cem Mansur’un yapacağı bir konuşma ile açılacak; ardından başkemancı Murat Erginol’un liderliğindeki yaylı çalgılar grubunun icra edeceği, 20. yüzyılın oyuncul dehası Alfred Schnittke’ye ait bir minyatürle devam edecek. Konserin ikinci bölümünde, Uğurcan Özcan’ın “Gurebahane-i Laklakan” adlı eserinin, solistliğiyaylı dörtlünün üstlendiği dünya prömiyeri gerçekleşecek. Akşam, Mendelssohn’nun çocuk dehasına dikkatlerimizi çeken, 9 ila 12 yaşları arasında bestelediği senfoniler arasında en kapsamlısı olan “Yaylı Senfoni No. 7”nin icrasıyla tamamlanacak.
SERGİLER HAKKINDA
Koray Ariş: İçinde Yaşadığımız Deri
Küratör: Selen Ansen
3 Ağustos 2025’e kadar
Galeri 2
Koray Ariş’in İçinde Yaşadığımız Deri başlıklı kişisel sergisi, sanatçının farklı dönemlere ve serilerine ait heykellerini, atölyesindeki üretim süreçlerini belgeleyen nesneler ve malzemelerle mekâna özgü bir kurgu içinde bir araya getiriyor. Ariş’in altmış yıla uzanan heykel pratiğine figür, ten, tını, hareket ve denge gibi yapıtlarındaki merkezi temaların merceğinden kapsamlı bir bakış sunmayı amaçlıyor. Sergiyi oluşturan 300’e yakın yapıt ve nesne, formların dönüşümlerine tanıklık ederken aynı zamanda heykel, nesne ve beden arasında kurulan ezeli ayrımların kırıldığı ve heykelin tene büründüğü bir ortaklık alanını deneyime sunuyor.
Yasemin Özcan: Islak Zemin
Küratör: Eda Berkmen
4 Mayıs 2025’e kadar
Galeri 0
Yasemin Özcan’ın Islak Zemin başlıklı kişisel sergisi, pratiğinde seramik, fotoğraf, metin, video, ses ve performans gibi farklı mecra ve malzemelere yer veren sanatçının yeni üretimlerini daha erken tarihli yapıtlarıyla bir araya getiriyor. Toprağın kullanım ve dolaşım metotları açısından çeşitliliğinin altını çizen sergi, insanın toprakla, hatırlamanın dille, otobiyografinin kurguyla ilişkisi üzerinden nesiller arası aktarım, göç ve kimlik inşası konularına odaklanıyor.
Angelica Mesiti: Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi
Küratör: Nilüfer Şaşmazer
4 Mayıs 2025’e kadar
Galeri -1
Angelica Mesiti’nin Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi başlıklı kişisel sergisi ismini, sanatçının aynı adlı videosundan alıyor. Sergi Mesiti’nin, bir yağmur fırtınası sesinin on bir icracı tarafından el hareketleri ve beden perküsyonuyla canlandırıldığı performans videosu ile fosilleşmiş yağmur damlalarının fotoğraflarından oluşan baskı serisini bir araya getiriyor. Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi, izleyiciyi bugünün çalkantılı küresel şartlarını ve geleceğe dair tahayyüllerimizi kolektiflik ekseninde tekrar düşünmeye davet ediyor.
Franz Erhard Walther: Heykel Olma Teşebbüsü
Küratör: Selen Ansen
5 Ekim 2025’e kadar
Galeri 4 ve 3
Franz Erhard Walther’in Türkiye’deki ilk kapsamlı kişisel sergisi Heykel Olma Teşebbüsü, heykeli alışılmış tanımlardan uzak bir biçimde, bedensel eylemler ve hayal gücü aracılığıyla deneyime açıyor. Sanatçının 1958 tarihli aynı isimli yapıtından yola çıkan Heykel Olma Teşebbüsü, Walther’in uzun soluklu pratiğinde beden, eylem ve heykel arasında ördüğü çok yönlü ilişkilere odaklanıyor. Sanatçının 1960’lardan bu yana ürettiği yapıtlarını kronolojik olmayan bir güzergâh içerisinde bir araya getiren sergi, ziyaretçilere belirli gün ve saatlerde eserlerin sergi kopyalarını etkinleştirme imkânı da sunuyor.
Kader Attia: Asesinos! Asesinos!
Küratör: Selen Ansen
3 Ağustos 2025’e kadar
Galeri 1
Kader Attia’nın Arter Koleksiyonu’nda yer alan Asesinos! Asesinos! (2014) adlı büyük ölçekli yerleştirmesi, Arter’in 1. kat galerisinde mekâna özgü bir kurgu içinde ziyaretçilerle buluşuyor. Yerleştirme, birçoğu 2008’de ABD’de emlak krizi ve ekonomik durgunluk sırasında haciz gelen evlerin kapıları ile bu kapıların üzerlerine iliştirilen megafonlardan oluşuyor. İsmini, 2014 yılında 43 öğrencinin Meksika’nın Guerrero eyaletinde kaçırılıp öldürülmesinin ardından adalet talep eden protestocuların haykırdığı “Katiller! Katiller!” sloganından ödünç alan eser, onarım, kolektif beden, kitlesel dinamizm ve yaşamın temel bir bileşeni olan harekete odaklanıyor.