
D’oku’nun ikinci sayısında 50 kuşağı öykücülüğü var. Mart-Nisan-Mayıs 2025… Dergide birbirinden farklı metinler yer alıyor. Detaylar Kitap Magazin‘de…
D’oku’nun ikinci sayısında 50 kuşağı öykücülüğü var
D’oku Sanat ve Edebiyat dergisinin ikinci sayısı yayımlandı. Mart-Nisan-Mayıs 2025 sayında Türk yazınının önemli bir dönemi olan “50 Kuşağı Öykücülüğü” yer alıyor.
Derginin bülteninden…
Bu kuşağın yaşayan önemli isimlerinden Adnan Özyalçıner ile yapılan söyleşi, dönemin edebiyat anlayışına ve toplumsal gerçekçiliğine ışık tutuyor. Söyleşi hem bireysel hafızayı hem de edebî belleği canlandıran nitelikte.
Dergide ayrıca, 50 Kuşağı’nın unutulmuş isimlerinden Mehmet Günfer Çelikman’a özel bir bölüm yer alıyor. Çelikman’ın bir öyküsü yeniden yayımlanırken Hilmi Yavuz’un yazısıyla birlikte D’oku’nun hazırladığı bir tanıtım yazısı da sunuluyor. Bu içerikler, Çelikman’ın edebiyat sahnesine yeniden kazandırılmasına yönelik önemli bir katkı sağlıyor.
Şiir bölümünde Levent Karataş, M. Utku Yeşilöz ve Deniz Schwarzwald gibi önemli isimlerin şiirleri yer alıyor. Jale Özata Dirlikyapan ise 50 Kuşağı üzerine kaleme aldığı yazısıyla dosya konusuna akademik bir perspektif kazandırıyor.
D’oku, bu sayısında ayrıca yeni bir soruşturmayla 1950 Kuşağı Öykücülüğü’nden günümüze kısa bir bakış sunuyor. Bu kapsamda Fadime Uslu ve Yunus Emre Özsaray ile öykücülük üzerine keyifli bir soruşturma gerçekleştirdi.
Röportaj bölümünde ise dericilik, kostüm tasarımı ve doğada yaşam gibi konulara odaklanan Bünyamin Akbulut ile çok katmanlı bir söyleşi dikkat çekiyor. Geleneksel üretim pratiklerinden doğayla kurulan ilişkiye kadar pek çok konu, sanatsal bir çerçevede ele alınıyor.
D’oku, ikinci sayısıyla birlikte hem edebî hem de düşünsel derinliğiyle çağdaş edebiyat dergiciliğine yeni bir soluk kazandırmaya devam ediyor.