Sağlıklı Yaşam Koçu – Eğitimci ve Yazar Fırat Çakır ile yeni çıkan kitabı üzerine güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle yeni kitabınız “Yaşam Enerjini Fulle” hayırlı olsun.

-Neden Yaşam Enerjini Fulle isminde bir kitap yazdınız?

Uzun yıllardır gerek yaptığım bireysel seanslarda gerekse bireysel ve kurumsal eğitimlerimde “Enerjim yok, yataktan kalkmakta zorlanıyorum, sürekli erteliyorum, hedeflerimi belirlesem bile peşinden gitmeye mecalim yok ….” Gibi sorularla karşılaşıyorum. Kimisi ailesi kimisi ise çevresinde var olan kişiler nedeniyle enerji kayıpları yaşadığından söz ediyordu. Belki de üç kişiden ikisinin bu sorunlarla mücadele ettiğine, yaşanan sorunların gittikçe arttığına şahit oldum. Elbette yaşanan maddi ve manevi sıkıntılar da olayın boyutunu büyütmekte. Tüm bu olumsuz durumlar “Yaşam Enerjini Fulle” isimli eserimi yazmamı sağladı.

-Daha önce yayınlanmış kitaplarınızdan daha farklı bir kitap yazdığınızı görüyoruz. Bu kitap okuyucuya ne veriyor?

Elbette kaleme aldığım her kitabımda yaşanan bazı sorunlara değinerek okuyucuya farklı bakış açıları ve çözümler getirmeye çalıştım. Kimisinde beslenme, spor kimisinde uyku kimisinde ise kişisel gelişim açısından oldukça faydalı bilgiler vardı. Onlardan farklı olarak bu kitabımda; zihnin çalışma sistemi, çocuklukta edindiğimiz olumsuz alışkanlıklar, yanlış inanç kalıpları, korku, kaygı, endişe, amalar, keşkeler gibi yanlış tercihler nedeniyle yaşadıklarımız, sağlıksız beslenme, yanlış kıyafet seçimlerinin hayatımızdaki olumsuz etkileri var. Ayrıca doğru nefes almaktan, geçmişte yaşanan olumsuz olayların etkisinden kurtulmak, güne daha enerjik başlamak için yenmesi ve içilmesi gerekenler, doğru nefes almak gibi doğru yatak seçimi ve kaliteli uykunun önemi de var. Bu kitapta nefes alan herkesin ihtiyacı olan onlarca teknikle beraber yüzlerce sayfa bilgi var. Yaşam enerjini fulle kitabım okunduktan sonra bir kenara bırakılacak bir kitap değil. Okuyucumun her zaman ihtiyaçlarına yönelik bilgi bulabileceği kaynak bir eser. Bir insanın yaşam enerjisini aşağı çeken her konu ile ilgili çıkış yolları bularak hayat kalitesi ve enerjisini yukarı çıkaracağı bir eser.

-Kitabınızda daha önce rastlamadığım onlarca teknik ve bilgi var. Bu bilgi ve tekniklere nasıl ulaştınız?

Ben sadece bir yazar değilim. Nişantaşı’ndaki merkezimde Yaşam Koçluğu, Nlp (Neuro Linguistic Programming) ve Sağlıklı Yaşam Koçluğu eğitimi veriyorum. Bunun yanında birçok kurumda sağlık ve kişisel gelişim eğitimleri gerçekleştirmekle birlikte merkezimde bireysel seanslar da yapmaktayım. Dolayısı ile kitabımda var olan teknik ya da bilgiler gerek eğitimlerimde gerekse bireysel seanslarımda kullandığım bilgi ya da tekniklerdir. Kendi geliştirdiğim teknikler gibi aldığım eğitimlerde öğrendiğim teknikler de mevcut. Tüm eğitim ve bireysel seans süreçleri beni oldukça geliştirmeye devam ediyor. Her geçen gün bilgim ve tecrübem arttığı gibi danışanlarıma ve kursiyerlerime olan etkisi de gözle görülür derecede artmakta. Tüm eğitim ve seans süreçlerimde kullandığım teknikleri toparlayıp içinden bir kısmını bilgim ışığında kitabımda paylaştım. Bu nedenle başka kaynak arayışı içinde olmamı gerektiren bir durum olmadı. Kendimde var olan bilgileri okuyucumla buluşturmanın mutluluğu ise kelimelerle ifade edilemeyecek boyutta.

-Edebiyat, sağlıklı yaşam ve kişisel gelişim üzerine kitaplarınız var. Bu kadar çeşitliliği nasıl sağlıyorsunuz, zor bir durum değil mi?

Bana göre her insan sağlıklı yaşamalı, kişisel olarak kendini geliştirmeli ve sahip olduğu kaynakları en güzel şekilde değerlendirmelidir. Aldığım eğitimlerin yanı sıra kırk yıldır çeşitli sporlar yapan, çok düzenli beslenip kaliteli uyuyan, fiziksel ve zihinsel gelişimi için kendine yatırım yapan biriyim. Olabildiğince organik beslenen, zihinsel ve ruhsal şifalanmaya her zaman önem veren biriyim. Batı tıbbı kadar doğu tıbbına da merak ve ilgimi arttırarak yolculuğuma devam ediyorum. İyi bir okuyucu olduğumu çok net söyleyebilirim. Öğrenmeye ve öğretmeye aç bir insan olarak kimden faydalı neler alabilirim ve kime faydalı neler verebilirim çabasındayım. Şartlar böyle olunca ortaya tek bir şey çıkıyor; öğrendiklerinizi doğru bir dille, doğru kişilere, doğru zamanda aktarmak. Bunun için de yazmak ve okuyucuya ulaştırmak kalıyor. Yazma konusunda her geçen gün daha çok şey öğreniyorum. Biliyorum ki ne kadar bildiğinden ziyade ne kadar aktarabildiğindir asıl olan. Herkes eğitim ya da bireysel danışmanlık almaya gelemeyeceği için ulaşamadığım kişilere de kitaplarımla ulaşmayı arzu ediyorum. Benim için yaptığım hiçbir şey zor değil; tam tersi eğlenceli bir süreç.

-Yaşam enerjimizi fullemek için önemli noktalar nelerdir?

Yaşam enerjimizi fulleyebilmek için; düzenli beslenmeli, kaliteli uyumalı, düzenli egzersiz yapılmalı, doğru nefes almayı öğrenmeli, doğru kıyafet seçimi yapmalı, akşamları topraklama yapmayı ihmal etmemeliyiz. Yanlış düşünce kalıplarından kurtulmalı, enerjisi düşük kişilerden uzaklaşmalı, kimlerle görüştüğümüze dikkat etmeliyiz. Çocukluğumuzdan bugüne getirdiğimiz yanlış inançları temizlemeli, zihinsel ve ruhsal sağlığımızın iyi olmasına dikkat etmeli, mutluluklarımızı çoğaltıp hüzünlerimizi azaltmayı bilmeliyiz. Stres ve öfkemizi yönetmeli, beynimizi doğru şekilde beslemeli, hayal ve hedeflerimizi iyi belirlemeli, yarına umutla bakabilmeliyiz. Belki de en önemlisi gidenlere odaklanmak yerine gidenin ardından nelerin geleceğine odaklanmayı başarmalıyız. Elinde var olmayana üzülmeyi bırakıp var olana sevinmeyi başarabilenler yaşam enerjisini yüksek tutmayı başarabilenlerdir.

-Kitabınızı okumak isteyenler nasıl ulaşabilirler?

Kitap satılan her yerden ve tüm internet sitelerinden ulaşabilirler.

Daha İlgili Makaleler Yükle
  • Uyku, İnsanın Kişiliğini Ortaya Koyar Mı?

    Yapılan araştırmalar 6 ortak uyku pozisyonu olduğunu ve bu pozisyonların insanların kişili…
Daha Yükle Samet Baysal
Daha Fazla Yükle Söyleşi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanda fayda var!

Uyku, İnsanın Kişiliğini Ortaya Koyar Mı?

Yapılan araştırmalar 6 ortak uyku pozisyonu olduğunu ve bu pozisyonların insanların kişili…